* ຜັກ ແລະ ຫມາກໄມ້ ເປັນອາຫານສຸຂະພາບທີ່ມີຄຸນປະໂຫຍດ ສູງຕໍ່ຮ່າງກາຍ ເພາະນອກຈາກວິ ຕາມິນຕ່າງໆແລ້ວ ຮ່າງ ກາຍ ຍັງຕ້ອງການແຮ່ທາດຕ່າງໆ ເພື່ອ ປົວແປງສ່ວນທີ່ເປ່ເພ ຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນ ກໍສ້າງພູມຕ້ານທານໃຫ້ກັບຮ່າງກາຍ ແລະ ຍັງມີກາກ ໃຍອາຫານ ເພື່ອຊ່ວຍລະບົບການຍ່ອຍ ແລະ ຂັບຖ່າຍໄດ້ດີ ອີກດ້ວຍ. ຢູ່ໃນຜັກ ແລະ ຫມາກ ໄມ້ແຕ່ລະຊະນິດກໍມີວິຕາມິນ ແລະ ແຮ່ທາດທີ່ແຕກຕ່າງກັນໄປ ໂດຍສາມາດແບ່ງ ແຍກສີ ສັນ ຂອງພວກເຂົາເປັນ 7 ສີ ແລະ ຄຸນປະໂຫຍດຕໍ່ຮ່າງກາຍໄດ້ດັ່ງນີ້:
ສີແດງ: ຜັກ ແລະ ຫມາກໄມ້ທີ່ມີສີສັນແຈດຕານີ້ ໄດ້ແກ່ ຫມາກເລັ່ນ, ຫມາກໂມ, ຫມາກກ້ຽງ ໃຫຍ່ສີບົວ (ຫມາກພຸກ) ຊ່ວຍໃນ ການ ບຳລຸງປອດ ແລະ ຍັງຊ່ວຍປ້ອງກັນ ພະຍາດມະ ເຮັງທີ່ ຫົວໃຈ.
ສີສົ້ມ-ສີເຫລືອງ: ໄດ້ແກ່ ຫມາກກ້ຽງ, ຫມາກຫຸ່ງ ເຊິ່ງມີເນກທາຣີນ ທີ່ມີຄຸນປະໂຫຍດໃນການ ບຳລຸງຫົວໃຈ ແລະ ກະເພາະອາຫານ, ສຳລັບຜູ້ທີ່ມີບັນຫາ ໃນເລື່ອງການຂັບຖ່າຍ ຫລື ຍື່ງທ້ອງ ຜັກ ແລະ ຫມາກໄມ້ສີເຫລືອງ ແລະ ສົ້ມນີ້ ສາມາດຊ່ວຍໄດ້ ແລະ ຍັງມີວິ ຕາມິນເຊ ຊ່ວຍບຳລຸງ ລະບົບແຊນອີກດ້ວຍ.
ສີແດງ-ມ້ວງ: ເຊັ່ນ: ລະແຊັງ ສີມ່ວງ, ສະຕໍເບີຣີ, ແອັບເປິນແດງ ພວກນີ້ຈະເຂົ້າໄປຊ່ວຍບຳລຸງການເຮັດວຽກຂອງແຊນສະຫມອງ, ໃຜຢາກເປັນອັດສະລີຍະ ກໍຕ້ອງຮັບປະທານຜັກ ແລະ ຫມາກໄມ້ຫມວດນີ້ຫລາຍໆ.
ສີເຫລືອງ-ຂຽວ: ໄດ້ແກ່ຜັກຫົມ, ຫມາກອະໂວຄາໂດ, ຜັກກາດ, ສາລີ, ຖົ່ວດິນ ກຸ່ມນີ້ ຈະຊ່ວຍບຳລຸງຕັບຂອງເຮົາ ແລະ ຍັງຊ່ວຍ ກະ ຕຸ້ນລະບົບການ ຟອກ ຂອງ ເສດເຫລືອຕ່າງໆໃນຮ່າງກາຍ.
ສີຂາວ-ສີຂຽວ: ກະທຽມ ໃບກະທຽມ ຫົວຫອມບົ່ວ ຕັ່ງສາຍ ຫມາກກຽງ ກຸ່ມນີ້ຊ່ວຍໃນການເຮັດວຽກຂອງລະບົບ ຫມູນວຽນ ຕ່າງໆ ພາຍໃນຮ່າງກາຍ ໂດຍ ສະເພາະຫົວໃຈ.
ສີສົ້ມ: ສີສັນສົດໃສ ເປັນຕາແຊບໄດ້ແກ່: ກາລົດ, ຫມາກມ່ວງສຸກ, ຫມາກອຶ ... ເຫມາະສຳລັບແມ່ຍິງສຸຂະ ພາບດີທີ່ຢາກມີຜິວພັນ ນວນນຽນ ຜ່ອງໃສ ແລະ ຍັງຊ່ວຍບຳລຸງສາຍຕາອີກດ້ວຍ.
ສີຂຽວ: ຜັກ ຫມາກໄມ້ ປະເພດນີ້ ໄດ້ແກ່ ດອກຜັກສີຂຽວ , ກະຫລ່ຳ, ຜັກກວາງຕຸງ, ຜັກບົ້ງ ເຊິ່ງມີວິຕາມິນຫລາຍ ຊ່ວຍໃນການບຳລຸງ ສາຍຕາໃຫ້ ມີສຸຂະ ພາບດີ ແລະ ເພີ່ມກາກໃຍຊ່ວຍໃນການຂັບຖ່າຍໄດ້ດີ./.